Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Η δύναμη του ρέικι» – ή μήπως οι αποτυχίες της ψευδοεπιστήμης;

 


Edzard Ernst

MD, PhD, MAE, FMedSci, FRSB, FRCP, FRCPEd.

 Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να προσδιορίσει τις επιδράσεις του Reiki στον πόνο και τις βιοχημικές παραμέτρους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αυτή η έρευνα σχεδιάστηκε ως μια «μονή-τυφλή, επαναλαμβανόμενη μέτρηση, τυχαιοποιημένη προοπτική ελεγχόμενη μελέτη». Διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου 2022 και Απριλίου 2023 με ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών (BMT).

  • Στην ομάδα Reiki (n = 21), η θεραπεία Reiki εφαρμόστηκε απευθείας στα ενεργειακά κέντρα για 30 λεπτά την 0η και 1η ημέρα της BMT, και από απόσταση για 30 λεπτά την 2η ημέρα.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην ομάδα ελέγχου (n = 21).

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας τη Φόρμα Προσωπικών Πληροφοριών, την Οπτική Αναλογική Κλίμακα (VAS) και βιοχημικές παραμέτρους. Ο πόνος και οι βιοχημικές παράμετροι αξιολογήθηκαν τις ημέρες 0, 1, 2 και 10 πριν από την εφαρμογή του Reiki.

Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις βαθμολογίες πόνου μεταξύ των ομάδων πριν από την παρέμβαση (p > .005). Η ομάδα Reiki έδειξε σημαντική βελτίωση στη μέση βαθμολογία VAS σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου τις ημέρες 1 και 2 (p = .002; p < .001, αντίστοιχα). Η μέτρηση της προκαλσιτονίνης έδειξε μείωση στην ομάδα Reiki και αύξηση στην ομάδα ελέγχου (p = .026, p = .001, p < .001, αντίστοιχα). Αν και η ομάδα Reiki είχε καλύτερες απόλυτες τιμές ουδετερόφιλων, θρομβοκυττάρων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης από την ομάδα ελέγχου, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων (p > .05).

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Reiki είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο του πόνου και την ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για τους ακόλουθους λόγους, Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω:

  • Οι ασθενείς της ομάδας verum είχαν πλήρη επίγνωση της λήψης της θεραπείας. Έτσι, περίμεναν/ήλπιζαν να επωφεληθούν από αυτό.
  • Οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου δεν έλαβαν καμία θεραπεία. έτσι απογοητεύτηκαν, γεγονός που μπορεί να επηρέασε τις αξιολογήσεις του VAS.
  • Τα επίπεδα προκαλσιτονίνης είναι αμφίβολης σημασίας. Άλλαξαν μόνο εντός της ομάδας, η οποία, σε μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που υποτίθεται ότι συγκρίνει ομάδες, δεν έχει νόημα και πιθανότατα είναι τυχαίο εύρημα.
  • Οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν τυφλωθεί σε αυτή την «ενιαία τυφλή» μελέτη ήταν οι αξιολογητές των αποτελεσμάτων (παρόλο που οι συγγραφείς δηλώνουν ότι «οι ασθενείς ήταν τυφλοί στις ομαδικές εργασίες»), κάτι που δεν έχει νόημα αν οι ασθενείς και οι θεραπευτές δεν είναι τυφλοί.

Εξαιτίας όλων αυτών, πιστεύω ότι τα συμπεράσματα πρέπει να ξαναγραφούν:

Το Reiki είναι γνωστό ότι προκαλεί ένα φαινόμενο placebo που πιθανότατα προκάλεσε τα παρατηρούμενα αποτελέσματα.

“The Power of Reiki” – or perhaps the failures of pseudo-science?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου