Χρόνια κρατά η συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Τώρα αρχίζει να αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η αγορά ομοιοπαθητικών στη Γερμανία γνώριζε τεράστια άνθιση. Σύμφωνα όμως με πρόσφατους αριθμούς, οι πωλήσεις του 2017 μειώθηκαν αισθητά. Ένας πιθανός λόγος είναι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων.
Σύνδεσμοι της φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι διαπιστώνεται μια «αυξανόμενη αποδοχή και χρήση από τους καταναλωτές και από τους επαγγελματίες του κλάδου». Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γερμανών Ομοιοπαθητικών και παραπέμποντας στις πωλήσεις του 2016 κάνει λόγο για αυξανόμενες αγορές ομοιοπαθητικών.
Πράγματι, για πολλά χρόνια ο τζίρος παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Ίσως αυτό όμως να αλλάζει τώρα. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο εκτιμήσεις της εταιρείας έρευνας φαρμακευτικής αγοράς IQVIA, το 2017 πουλήθηκαν περισσότερα από 53 εκ. ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καταγράφεται μείωση κατά 2 εκ. τεμάχια ή περίπου 3,6%
Αμφισβητείται η δράση τους
Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι και οι γιατροί συνταγογραφούν τα εν λόγω σκευάσματα πιο σπάνια απ' ό,τι παλαιότερα (το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται μεταξύ 7 και 14%).
Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα στοιχεία ο Σύνδεσμος Γερμανών Ομοιοπαθητικών απαντά ότι δεν έχουν μελετηθεί ακόμη οι αριθμοί του 2017.
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι ασθενείς δεν προτιμούν πια τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» ενδέχεται να είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από την αποτελεσματικότητά τους. Στην παραγωγή τους χρησιμοποιούνται φυτικές και ζωικές ουσίες (όπως εκκρίσεις μελισσών ή σκύλων) αλλά και δηλητηριώδεις ουσίες (όπως ο ψευδάργυρος), εν μέρει αραιωμένες σε τέτοιο βαθμό που να μην ανιχνεύονται πια στα σκευάσματα.
Στη Γερμανία τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο τα έξοδα αναγνωρισμένων για την αποτελεσματικότητά τους θεραπειών. Ωστόσο για την ομοιοπαθητική και παρόμοιες θεραπευτικές μεθόδους ισχύουν ειδικοί κανόνες: σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα η δράση τους δεν εξετάζεται σε απαιτητικές μελέτες.
Η ομοιοπαθητική στα πανεπιστήμια
Τώρα όμως οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών γίνονται όλο και εντονότερες. «Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι δεν χρησιμεύουν», λέει ο Γιούργκεν Βίντελερ από το ινστιτούτο ιατρικών μελετών IQWiG.
Παρ' όλα αυτά οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι συνεχίζουν να αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα σεμινάρια του ομοιοπαθητικού κλάδου. Ακόμη και τα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου συγκαταλέγει την ομοιοπαθητική στα υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής στη σχολή της Ιατρικής. Μάλιστα η σχολή βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν καθηγητής ισχυρίστηκε στο μάθημα ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί «επί της αρχής σαν εμβόλιο». Το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να απαντήσει στην κριτική και αποστασιοποιήθηκε από τα λεγόμενα του καθηγητή εξηγώντας ότι η ομοιοπαθητική στερείται «επιστημονικής βάσης».
dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά
https://www.dw.com/el/απαρνούνται-οι-γερμανοί-την-ομοιοπαθητική/a-42610467
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου