Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ;

 Στις ημέρες μας στον χώρο της υγείας, πλην της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, εξασκούνται αρκετές «παράπλευρες θεραπείες» γνωστές με τον όρο «εναλλακτικές». Με την εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών όπου εκεί, ίσως εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο των θετικών επιστημών, οι ονομαζόμενες εναλλακτικές «θεραπείες» δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος διαδόσεως, στις άλλες χώρες διαδίδονται ταχύτατα. 

Έτσι, «θεραπείες» άγνωστες για τους πολλούς έως χθες όπως το ρέικι, η κρανιοΐερη «θεραπεία», η πιεσοθεραπεία (σιάτσου), η χρωματοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία, τα ανθοϊάματα του Μπαχ, τα άλατα του Schuessler, η ρεφλεξολογία, η γεμμοθεραπεία, η κρυσταλλοθεραπεία, η μακροβιοτική, η χειροπρακτική, η γιόγκα, η ιριδολογία, η χειροπρακτική, η βιοενεργητική, το ταϊ-τσί, το κι-γκόνγκ, η οστεοπαθητική, ο διαλογισμός, η οργονομία, η κινησιολογία, η αγιουρβέδα, το αϊκίντο, η ακουστικο-ψυχοφωνολογία, η ανθρωποσοφική ιατρική, η άουρα σόμα, η ατμοϋγροποίηση, η αυτοθεραπεία, η βιομαγνητική θεραπεία, η θεραπεία Γκέρσον, η βιοχορευτική, το βιοενεργειακό μασάζ, η μαγνητοθεραπεία, η ατμοϋγροποίηση είναι όροι οι οποίοι προσφάτως προσετέθησαν στην ζωή μας. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλά κοινά σημεία.

Κύριο είναι ότι οι αιτίες των ασθενειών είναι ενεργειακές με σημαντικότερη ότι η ροή της ενεργείας εκ του σύμπαντος προς τον ασθενή δεν είναι φυσιολογική (διατάραξη της ζωτικής ονομαζομένης δυνάμεως). Το ίδιο ισχύει και για την θεραπεία, η οποία επιτυγχάνεται όταν η ροή της ενεργείας ξαναγίνει φυσιολογική υπερνικώντας τα αίτια που την εμποδίζουν. Σε σημαντικό βαθμό, άμεσα ή έμμεσα, βασίζονται σε ανατολικές απόκρυφες φιλοσοφίες και ιατρικές πρακτικές όπως την Κινεζική και την Ινδουιστική. Κοινό σημείο είναι και η εν πολλοίς απαξίωση της επιστημονικής Ιατρικής και Φαρμακευτικής. Για μεν την ιατρική προβάλλεται η θεωρία του όλου, όπου τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία αφορά όλο τον άνθρωπο (ολιστικό μοντέλο) ενώ τα φάρμακα θεωρούνται ως τοξικά και βλαπτικά για την υγεία. Κατά κανόνα οι επιστημονικές διαγνωστικές τεχνικές και οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν λαμβάνονται υπόψιν και απορρίπτονται. 

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο ορισμός της υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το να είναι κανείς καλά σε όλα τα επίπεδα όπως ψυχικό, σωματικό ακόμη και κοινωνικό. Απλώς το ανωτέρω, αν και είναι, δεν ονομάζεται ολιστικό και οι ονομαζόμενοι εναλλακτικοί θεραπευτές αφήνουν να εννοηθεί, ψευδώς, ότι μόνον εκείνοι ενδιαφέρονται για την υγεία του ανθρώπου συνολικά. Αναφέρεται ότι οι εναλλακτικές θεραπείες είναι επιστημονικές μέθοδοι, όμως η μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιείται είναι ανεπαρκής, δεν δικαιολογεί τέτοια ονομασία και έχει συχνά ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως ψευδοεπιστήμες. 

Οι ενέργειες τις οποίες επικαλούνται δεν μπορούν να μετρηθούν ως φυσικό μέγεθος. Οι δημοσιεύσεις, κατά κανόνα, οι οποίες υπάρχουν στην διεθνή βιβλιογραφία είναι σε περιοδικά της εναλλακτικής ιατρικής και όχι της ιατρικής επιστήμης. Τα αποτελέσματα τα οποία λαμβάνονται είναι αυτά του εικονικού φαρμάκου ως αποτέλεσμα της αυθυποβολής. 

Τα νοσήματα τα οποία «θεραπεύονται» είναι στην κατηγορία των αυτοϊασίμων, των νευροφυτικών ή των ψυχοσωματικών. Οι «θεραπείες» αυτές μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες με κυριότερο κίνδυνο την καθυστέρηση ενάρξεως θεραπείας σημαντικών νοσημάτων όπως του καρκίνου. Στηρίζονται σε παλαιές ακόμη και από την αρχαιότητα μεθόδους θεραπευτικής απορρίπτοντας τις σύγχρονες μεθόδους διαγνώσεως και θεραπείας αλλά και ευρύτερα τα σημαντικά επιτεύγματα των βιολογικών επιστημών όπως την γονιδιωματική και πρωτεομική ανάλυση. 

Σημαντικό αίτιο στην στροφή αυτή είναι η κακή εφαρμογή από πολλούς επιστήμονες της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, ο ανώδυνος μη παρεμβατικός χαρακτήρας αυτών, ο φόβος των παρενεργειών των φαρμάκων αλλά και η ψυχολογική προσέλκυση των ασθενών με προσωπική σχέση και πολύωρη απασχόληση των ασκούντων τις εναλλακτικές θεραπείες με τους ασθενείς. 

Επειδή η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτήν δημιουργήθηκε ο ιστοχώρος αυτός όπου με κριτήρια αντικειμενικά και επιστημονικά θα κρίνονται οι εναλλακτικές θεραπείες για να μην ξαναπέσει η ιατρική και φαρμακευτική σε ένα νέο μεσαίωνα όπου οι γιατροί και φαρμακοποιοί θα εξασκούν την επιστήμη τους όχι με βάση την υπόθεση- παρατήρησηπείραμα και συμπέρασμα αλλά με την μεταφυσική, την προσπάθεια αυθυποβολής, την τύχη ή άλλα θολά αντιεπιστημονικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου