Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

«Θεραπευτικό αδιέξοδο» η ομοιοπαθητική σύμφωνα με κορυφαίο επιστήμονα

 


Ο καθηγητής Paul Glasziou ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία η αμφιλεγόμενη θεραπεία δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από τα εικονικά φάρμακα placebo

«Θεραπευτικό αδιέξοδο» χαρακτήρισε την ομοιοπαθητική ο καθηγητής Paul Glasziou του πανεπιστημίου Bond, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας με αντικείμενο την αποτελεσματικότητα της εν λόγω θεραπείας.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε τα ευρήματα 57 συστηματικών ανασκοπήσεων που περιλάμβαναν 176 ατομικές μελέτες της ομοιοπαθητικής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμφιλεγόμενη θεραπεία δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από τα εικονικά φάρμακα placebo. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, τα περιστατικά που εξετάστηκαν αφορούσαν σε 68 διαφορετικές παθήσεις και η έρευνα «δεν εντόπισε καμία πειστική επίδραση πέρα από το φαινόμενο placebo».
«Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις από την έρευνα σε ανθρώπους ότι η ομοιοπαθητική συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στη θεραπεία των παθήσεων που εξετάστηκαν», συμπλήρωνε το πόρισμα της έρευνας.

H ομοιοπαθητική, από τις λέξεις «όμοιον» και «πάθος», είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που επινοήθηκε το 1796 και βασίζεται στο αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό. Για την παρασκευή των φαρμάκων αυτών γίνεται σταδιακή αραίωση μιας δραστικής ουσίας σε οινόπνευμα ή αποσταγμένο νερό.


https://www.protothema.gr/ugeia/article/555495/therapeutiko-adiexodo-i-omoiopathitiki-sumfona-me-korufaio-epistimona/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου