Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

 


ΤΟΥ WILL WORLEY

 

    Ο Χουλιάν Ροντρίγκεζ (Julian Rodriguez) καταγγέλλει ότι ο καρκινοπαθής γιός του είχε «πεισθεί» ν’ απορρίψει τη συμβατική ιατρική και να υποβληθεί στις λεγόμενες «εναλλακτικές θεραπείες». (ΑΡΕΤΡ)

Ο Ισπανός πατέρας έχει καταθέσει μήνυση στο Δικαστήριο, εναντίον ομοιοπαθητικού, με την κατηγορία ότι έλεγε στο γιο του ότι ο καρκίνος του μπορούσε να θεραπευτεί με «μύκητες και αλκοόλ» ( fungi and alcohol”).

Ο Μάριο Ροντρίγκεζ, γιός του Χουλιάν Ροντρίγκεζ, πέθανε αφού απέρριψε τις συμβουλές των γιατρών και κατέφυγε στις λεγάμενες εναλλακτικές «θεραπείες» γι’ αντιμετώπιση της λευχαιμίας από την οποία έπασχε.

Η υπόθεση, η οποία όπως ελπίζει ο κ. Χουλιάν θα οδηγήσει σε αυστηρότερη νομοθετική ρύθμιση της άσκησης της ομοιοπαθητικής, αναμένεται να επιφέρει νέες πιέσεις στη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία εναλλακτικών «θεραπειών» στην Ισπανία.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βαλένθια, το οποίο αρχικά είχε απορρίψει την υπόθεση του Χουλιάν, τώρα την έκανε αποδεκτή στη βάση ότι ο Χοσε Ραμόν Γιορέντε (Jose Ramon Llorente) ο οποίος δεν είναι πτυχιούχος γιατρός- θα πρέπει να λογοδοτήσει σχετικά με τους ισχυρισμούς του ότι μπορούσε να θεραπεύει τον καρκίνο, με το δικαιολογητικό της «επαγγελματικής παραβίασης» (professional intrusion ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, σε περίπτωση καταδίκης του, ο Γιορέντε αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δυο χρόνων.

Ο Μάριο ήταν 21 χρόνων, φοιτητής Φυσικής όταν διεγνώσθη ότι έπασχε από λευχαιμία. Οι γιατροί συνέστησαν να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών και ένας κύκλος χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χουλιάν, φοβούμενος τις συνέπειες της χημειοθεραπείας, «πείσθηκε» από τον Γιορέντε, πρόεδρο του Ισπανικού Συνδέσμου Ορθομοριακής Διατροφής (Spanish Association of Orthomolecular Nutrition) ν’ ακολουθήσει ομοιοπαθητική «ορθομοριακή θεραπεία» (a homeopathic orthomolecular treatment).

Ο Γιορέντε του συνταγογράφησε «εναλλακτικά φάρμακα» (alternative medicines) αξίας 4,000 ευρώ, τα οποία συμπεριλάμβαναν βιταμίνες, μύκητες και αλκοόλ. Λίγο αργότερα, πριν πεθάνει από εντερική λοίμωξη, ο Μάριο είπε στον πατέρα του: «Μπαμπά, έκανα λάθος».

Οι γιατροί που παρακολουθούσαν τον Μάριο, κατηγορούν επίσης τον Γιορέντε ότι επηρέασε το νεαρό άντρα, ώστε ν’ αποφασίσει την απόρριψη της ενδεδειγμένης θεραπείας, έγραψε η εφημερίδα El Pais.

«Είναι πολύ πιο οδυνηρό να γνωρίζουμε ότι υπήρχε σίγουρος τρόπος να σωθεί ο γιός μου», είπε ο Χουλιάν.

Ο Γιορέντε αρνείται ότι ο ίδιος υποστήριξε ότι θεραπεύει ασθένειες. «Εμείς εκπαιδεύουμε το σώμα για να ενισχυθεί η ανάρρωση», είπε. «Και αν θεραπευτεί ο καρκίνος, τότε έχει καλώς».

Για την απόφαση του Μάριο είπε: «Αν έκανε λάθος, έκανε λάθος»...

Σε ανάρτησή του στο Ιντερνετ, ο Χουλιάν γράφει: «Θέλω, η υπόθεση του γιου μου ν’ αποτελέσει την απαρχή για νομοθετικές αλλαγές στη ρύθμιση της διαφήμισης, διάδοσης και εφαρμογής των ούτω καλούμενων εναλλακτικών θεραπειών».

«Όταν πρόκειται για την προώθηση στην αγορά ενός αυτοκινήτου, ενός πλυντηρίου ή μιας τηλεόρασης, αυτά τα προϊόντα υπόκεινται σε προκαθορισμένους ελέγχους που έχουν τεθεί βάσει νομοθεσίας. Αλλά, για το άνοιγμα και τη λειτουργία μιας δόλιας επιχείρησης που διαφημίζει ότι μπορεί να θεραπεύει τον καρκίνο, δεν υπάρχει τίποτε (έλεγχος βάσει νομοθεσίας)», συνέχισε.

Σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης, σε μεγαλύτερη κλίμακα, εναντίον της ομοιοπαθητικής και της λεγάμενης «εναλλακτικής ιατρικής» στην Ισπανία, ο Χουλιάν έχει ιδρύσει το Σύνδεσμο Προστασίας Ασθενών από τις Ψευδοεπιστημονικες Θεραπείες (Asociacion Para Proteger Al Enfermo De Terapias Pseudocientificas).

«Εργαζόμαστε για την καταπολέμηση των ψευδοεπιστημονικών θεραπειών και της ζημιάς που προκαλούν στη δημόσια υγεία, οι οποίες εκμεταλλεύονται την επιστημονική άγνοια των ανθρώπων», δήλωσε ο Χουλιάν.

Η Ομοιοπαθητική, η οποία στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής απόδειξης, είναι μία πολύ μεγάλη επιχείρηση στην Ισπανία με έσοδα πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ενώ τα αποτελέσματα των λεγάμενων «θεραπειών» έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι εικονικά (placebos), υπάρχει μία έντονη δραστηριοποίηση διάδοσης της «εναλλακτικής ιατρικής» στην Ισπανία. Παρατηρητές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών φαρμάκων, ενώ περίπου το 13% των Ισπανών φέρονται να τα προτιμούν, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Ωστόσο, πρόσφατα η κοινή γνώμη στην Ισπανία έχει διχαστεί σχετικά με την ομοιοπαθητική, ιδιαίτερα όταν εξάχρονο αγόρι, του οποίου η μητέρα εργάζεται σε ομοιοπαθητική κλινική, πέθανε από διφθερίτιδα, αφού δεν είχε εμβολιαστεί.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων πανεπιστημίων, κατήργησε το τμήμα ομοιοπαθητικής, ύστερα από υποδείξεις της Ιατρικής Σχολής και των, ευρείας έκτασης, πιέσεων εκ μέρους του προσωπικού και των φοιτητών.

 

 

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/father-sues-homeopath-who-said-his-son-s-cancer-could-be-cured-with-vitamins-a6981816.html 

Από το περιοδικό ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ – ΦΕΒ.-ΙΟΥΛ. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου